Publikációk

Dénes AndreaAndrea az izmokat „faggatja”
Dénes Andrea kineziológus

Szerintem néhány éve még a kifejezést sem ismertük. Ha valaki azt mondta volna, hogy megy kineziológushoz, arra gondoltam volna, hogy a Holdra megy vizet keresni. Vajon mi történik velünk és a világgal? Mit kell még megtanulnunk, besöpörnünk, újraértékelnünk az agyunkban? Dénes Andreára a Kor Kontroll Társaság egyik estjén figyeltem fel. Ott ült az előadók táborában, és amikor rákerült a sor, kihívott egy hallgatót és rajta mutatta be képességét. Az izomzatából tudta, hogy mikor mond igazat az illető, és mikor lódít. A kíváncsiságomat annyira felkeltette, hogy „becsengettem” hozzá.

- Mindenki élete egy kész regény, vágj bele a sajátodba.
- Először képesítés nélkül foglalkoztam gyerekekkel az óvodában, aztán nappali tagozaton elvégeztem a főiskolát. Óvodapedagógus lettem, így más szemmel is megfigyelhettem a gyerekeket. Rájöttem, hogy a mozgás és az értelmi fejlődés hogyan függnek össze. Ezekre kerestem a válaszokat. Az biztos, hogy ez a válaszkeresés igen közel állt hozzám.
- Aztán?
- Aztán rájöttem, hogy mivel nincsenek saját gyerekeim, hiányzik a tapasztalás ahhoz, hogy jó pedagógus lehessek. Át is kell élni a dolgokat, nem elég az irodalom hozzá. Az első fiam 1991-ben, a második 1994-ben született. A fiaimat ajándéknak tekintettem, hiszen van egy olyan rendszer a fejemben, amivel az ő életüket meg tudom alapozni. A legfontosabb első hat évet erre tudtam áldozni. Kialakítottam a napirendet, az életmódot, tudtam arról, hogy milyen fontos a mese, a mozgás. Mindenről volt tudásom. Nekik egy életre szóló alapot sikerült átadnom.
- Valamiért mégis szomorúság árad a szavaidból.
- Egy nem szép napon úgy éreztem, hogy a saját gyerekeim kicsúsznak a kezemből. A kicsinek tanulási zavarai lettek. Csecsemő kora óta észrevehető volt, hogy kimaradtak nála mozgásfázisok. Ezért agyi funkciói is elmaradtak. Orvos nem tudott mit mondani, tehát olyan 8-9 éves korában elvittem Zalánt egy kineziológushoz. Segített valamennyit. Ráadásul díszgráfiás is volt, felmentették az írás alól, pedig én nem akartam felmentetni.
- Hogy van ma?
- Most 15 éves, de tanulási zavarai most is vannak. Dolgozunk még most is ezeken a problémákon. Fejlesztő pedagógus járt hozzá évekig, meg akart halni. Nehéz élethelyzetek voltak. Mint tudatlan szülő hibát hibára halmoztam.
- Ez vezetett el a kineziológiház?
- Valószínű. Belemerültem a tanulásba, három évig csak tanultam. Kineziológiai képzésekre jártam. Míg végül 3 évvel ezelőtt saját lábra álltam. Végül a  kineziológia olyan életfilozófiát adott, ami engem boldoggá tesz. Azért mert 3 szinten közelíti meg az életet: test, szellem, elme, tehát az embert teljes egységében szemléli. Megtanít a táplálkozásra, a mozgásra, és a jó gondolatokra. Ezek harmóniája teszi egységessé az embert. Arról is szól, hogy az élet tanulás. Tehát, ha a beeső problémát feladatnak tudom látni, akkor minden rendben. Ha nem, akkor az egész életemet egy probléma halmazzá teszem. A kineziológia arra tanít, mivel optimalizálja az agyi működésünket, hogy az ösztönös mozgásokat tudatossá tudjuk tenni és a szándékos mozgást, pedig meg tudjuk figyelni. Meg tudjunk állni egy pillanatra, szemlélődni.
- Jönnek a paciensek valami problémával. Hogy látsz hozzá a kezeléshez?
- Első körben enegetikailag átnézem az izomműködését, leellenőrzöm, hogy minden a helyén van-e. Mert az energia nem vész el, csak elképzelhető, hogy nincs a helyén. Tehát van, ahol energia hiány lép fel és van, ahol túl sok energia képződik. Ezeket az akkupunkturás pontok segítségével a helyére vezetem.
- Ez elég misztikusan hangzik.
- Pedig nem az, a meredián, mint energia csatorna hozzá segítenek ehhez. Van epe-meredián, hasnyál-meridián, melyek egymásra épülve áramlanak a szervezetben. Kitűzünk egy pozitív célt, „jól vagyok, harmonikus vagyok”, és erre az izomteszteléssel megkeressük a megoldó kulcsokat. És a baj okának forrását is. Specialitásom a sport. Az önbizalmat sok embernél kell a helyére tenni. Egyelőre még sokan ellenállnak. Félnek, hogy kik leszek valójában, ha elvesztik az önsorsrontó tulajdonságaikat. Legutóbb volt nálam egy autószerelő férfi, aki nem tudta megoldani a problémáit. Két-három hét alatt sikerült újraíratnom vele a negatív agyi programját pozitívra. Amit az agyamban lebegtetek, azt történik velem.
- Ez szlogennek is kitűnő. Végezetül, ha ennyi mindent tudsz, van válasz arra, hogy Zalán miért így született?
- Egyrészt a szülésnél nem kapott elég oxigént. Másrészt attól is sérülhetett, hogy a nagyobbik fiamra túl sok energiákat fordítottam, hogy zökkenőmentesen fogadja őt. És lehet, hogy ő ezt megérezte, nem vette jó néven.